Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Aan de orde is agendapunt 17: de adviezen van het burgerberaad over CO2-reductie. De vraag is wie daarover het woord wil voeren. De heer Assens, dank u.
Dank u wel, voorzitter. Ik wil de spreektijd zo veel mogelijk sparen en niet de bespreking in de commissie overdoen, dus ik wil eigenlijk alleen onze motie indienen. Deze roept op tot het duidelijk stellen van het vervolg en de verantwoording op de adviezen. De tekst verzoekt het college om bij het aanbieden van de evaluatie van het burgerberaad een one- of two-pager toe te zenden aan de Commissie Beheer, waarin voor de deelnemers aan het burgerberaad, alsmede voor de raad en bewoners, duidelijk wordt hoe het college verantwoording wil afleggen over de uitgebrachte adviezen. Dank u.
Ja, dank u wel. Ik hoorde eerder al de heer Aynan zeggen: "Het is vandaag een historische dag en wij zijn enorm blij dat we vandaag de adviezen van het eerste Haarlemse burgerberaad mogen behandelen." Ook wat GroenLinks betreft, kan een burgerberaad een antwoord zijn op de grote uitdagingen van deze tijd. Namelijk, hoe kunnen we verduurzamen en hoe kunnen we klimaatverandering tegengaan in een tempo dat nodig is, en tegelijkertijd burgers aan boord houden? Enerzijds laten klimaatrapporten zien dat de opwarming van de aarde steeds meer uit de klauwen loopt. Er is een grote groep mensen die zich daarover zorgen maakt en wil versnellen, maar anderzijds is verandering niet makkelijk. Deze verloopt niet altijd soepel en roept weerstand op. Dus voor veel mensen gaan die veranderingen te snel en die groepen komen soms tegenover elkaar te staan. Wij denken dat het burgerberaad een tegengif kan zijn voor polarisatie, doordat mensen zich verdiepen in een onderwerp en het gesprek aangaan, waardoor meer wederzijds begrip ontstaat. Nou, wat er nu ligt, is een heel mooi pakket aan maatregelen waar de organisatie mee aan de slag kan om die klimaatdoelen een flinke stap dichterbij te brengen. Wij dienen samen met het CDA en de actiepartij een amendement in om de aanbevelingen 13 en 15 wel over te nemen, en we zien genoeg ruimte om in de uitwerking rekening te houden met de bezwaren die het college opwerpt. Daarom het amendement. Ik zal niet alle adviezen opnoemen, maar in ieder geval om bij het rijtje adviezen dat moet worden uitgewerkt, ook 13 en 15 toe te voegen en om dus beslist punt 3, het advies 13 en 15 niet over te nemen, te schrappen. Dank u wel.
Ja, dank u wel, burgerberaad. Het heeft laten zien dat luisteren naar en praten met inwoners in de stad niet eng is. Het zijn namelijk net mensen die meer kunnen dan alleen aankruisen op een stembiljet of ze voor of tegen zijn. Op naar het volgende burgerberaad!
Ja, dank u wel, voorzitter. Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om, naast het ophalen van ideeën en naast het verzamelen van de adviezen die we hier op papier zien, en de reacties die het college daarop heeft gegeven, ook heel duidelijk te maken en met elkaar af te spreken hoe we die adviezen gaan opvolgen. Daarom zijn wij als fractie dan ook echt heel blij dat er een taskforce is opgericht, een groep die in het burgerberaad heeft deelgenomen en die direct wordt betrokken bij de uitvoering. In de commissie kwam eigenlijk een heel interessant idee van de wethouder naar voren om die taskforce ook best wel veel verantwoordelijkheid te geven en ons eigenlijk alleen maar te informeren over de uitkomsten ervan. En dat vond ik best een interessante manier van denken, omdat we inderdaad zo de besluitvorming bij die mensen zelf ook neerleggen. Dus laten we dat vooral doen. En inderdaad, het is ontzettend goed dat we nu een instrument hebben dat dit soort onderwerpen op een zeer goede manier behandelt. Dus laten we hier vooral mee doorgaan.
De ChristenUnie had liever een beknoptere lijst met adviezen gehad; nu staan er heel veel dingen in die al ondersteunend beleid zijn of die we al doen. Dus we zijn het niet met alle adviezen eens.
Dank u wel, Voorzitter. Ja, de Partij voor de Dieren is blij met alle enthousiaste burgers die zich hiervoor hebben ingezet. Wij steunen de adviezen en steunen het amendement van GroenLinks wat betreft de motie van de VVD. We wachten even de reactie van de wethouder af, maar ik vermoed dat wij die niet gaan steunen. Dank u wel.
Ja, wij begrepen dat dat burgerberaad een ontmoeting van gelijkgestemden was en dat het geen resultaat is van een vrije discussie, omdat ambtenaren toch wel heel sturend hebben gewerkt. Het is jammer dat we eerst de adviezen gaan behandelen en daarna pas de evaluatie van hoe een en ander is verlopen. Maar ja, naar die adviezen gaan we nu eerst even kijken.
Een proces heeft plaatsgevonden waarin straffen zijn uitgedeeld. Hier heeft ook de loting plaatsgevonden. Hoe komt u tot de conclusie dat het om gelijkgestemden zou gaan?
Omdat het zichzelf sorteert op het onderwerp, zullen mensen die de CO2-discussie onzin vinden überhaupt niet aan deze discussie deelnemen. De informatie heb ik ook van binnenuit gekregen; het is dus niet door mijzelf verzonnen. Interruptie van de heer Abassi, ja.
Ja, in het kader van transparantie kunt u die informatie met ons delen. Hoe u daaraan bent gekomen en wie dat aan u heeft gedeeld, is voor ons van belang. Want ik vind het heel belangrijk om die informatie ook te kunnen inzien.
Ja, dank u wel, voorzitter. Dit burgerberaad is niets anders dan een feestje voor deugende bakfietsers: rijdende mensen die een drang hebben om aan elkaar te bewijzen hoe groen ze wel niet zijn. Alleen de vraagstelling al: "Hoe kan de gemeente burgers helpen om hun CO2-uitstoot te verlagen?" Met zo'n vooringenomen vraagstelling zorg je ervoor dat mensen die niet meegaan met de zogenaamde klimaathysterie, op voorhand al afhaken. U heeft een interruptie van mevrouw Barten.
Ja, vanuit de stuurgroep is er meerdere keren gevraagd om deel te nemen aan de stuurgroep en ook mee te denken over het onderwerp en de vraagstelling in het proces. Mag ik vragen waarom u indertijd niet op die uitnodiging bent ingegaan? Oh.
Oh ja, ik was vergeten dat er hier inderdaad zo verschrikkelijk goed naar mij geluisterd wordt. Verder kijk ik met verbazing naar enkele van de voorgestelde maatregelen: de maximale snelheid voor gemotoriseerd verkeer beperken tot 30 km/u, fietsenoverlast verminderen door parkeerplekken voor auto's op te offeren aan fietsen en het invoeren van duurzaamheidseisen voor bestaande ondernemers. Wie hebben er last van die maatregelen? Natuurlijk weer de Haarlemmer die zijn of haar auto nodig heeft om naar het werk te gaan, of de hardwerkende ondernemer die nu al bijna bezwijkt onder de extreem hoge regeldruk. Dit burgerberaad is totaal niet representatief en kan wat BVNL betreft de prullenbak in. Dank u wel.
Dank u wel, ik kijk nog even rond. Het kost moeite om u over de brug te trekken om iets te zeggen, maar het is kennelijk genoeg. Dan denk ik dat het goed is om even te kijken naar de reactie van de wethouder. Wethouder Berkhout, dank u wel.
Dank u wel, voorzitter. Ja, het burgerberaad is een instrument van de Raad, dus u gaat er uiteindelijk over. Maar zoals u heeft kunnen zien, geeft het college een reactie op de aanbevelingen. Het is mooi om te zien dat we eigenlijk ook ondersteuning zien voor de ingezette koers die u al enige jaren volgt. Uiteraard zal ik even ingaan op de motie en het amendement.
In reactie op motie 17.2 van de VVD: daar kan het college positief tegenover staan. Dat kunnen we kort en bondig toevoegen aan de bespreking van de evaluatie in de Commissie Bestuur, dus dat is goed uitvoerbaar.
In reactie op het amendement van GroenLinks: dat ontraden we. Dat is eigenlijk ook in lijn met onze reactie op de adviezen met betrekking tot... even kijken, het eerste zijn natuurlijk twee... Ik moet even bijpakken. Het zijn er dertien eigenlijk, en dan gaat het om het circulaire karakter. We hebben ook in de commissie gezegd dat we ontzettend veel doen op het gebied van circulariteit en hebben ook veel adviezen meegegeven. Het lijkt ons, en ook in dit advies van het burgerberaad zien we veel onderdelen die we al doen. Maar we hebben het ontraden omdat er eigenlijk staat dat de gemeente zelf een markt gaat organiseren, en daar blijven we bij dat dat in dit aspect niet van meerwaarde is.
Met betrekking tot het klimaatberaad: daar kijkt het college echt anders naar. Ook in de commissie is betoogd dat elke Haarlemmer die zijn straat of buurt vergroent of zijn huis verduurzaamt, een ambassadeur zou moeten zijn. Om dat te beperken tot een klimaatberaad dat daar dan het alleenrecht op heeft, maak je eigenlijk de groep Haarlemmers die zich hierbij betrokken voelt, eerder kleiner dan groter. Daarbij staan wij negatief tegenover het amendement.
Ja, dat doe ik, voorzitter. Ik wil nog even reageren op de reactie van de wethouder over punt 13, de circulaire zondag. Ik begrijp dat het ingewikkeld en misschien zelfs kostbaar is om elke zondag zo'n circulaire markt te organiseren, maar er is meer mogelijk dan niets doen. Volgens het CDA kun je best proberen om één of twee keer per jaar iets te organiseren. Bijvoorbeeld in Schalkwijk, waar behoefte aan is, of in de kwekerij, waar dan elke maand een biomarkt is. Daar zou je bij kunnen aansluiten en eventueel faciliteren. Dank u wel.
Dank u wel. Dat was het voor de tweede termijn. Ik weet niet of de wethouder nog wil reageren. Nee, hij heeft gezegd wat hij wilde zeggen. Dan gaan we over tot de besluitvorming. Er is een verzoek om ook de motie te behandelen voorafgaand aan het uiteindelijke stuk zelf. Dus dan behandelen we eerst het amendement. We zullen ook het klimaatberaad en de uitwerking van de circulaire zondag bespreken tijdens de stemverklaring. De heer Van de Raad, alstublieft.
Wij zijn ook tegen, omdat wij ons goed kunnen vinden in de reactie van het college op deze twee adviezen en in de redenen waarom het wordt afgeraden. Dank u.
Ja, sorry, heel kort. Wij waren tegen de pilot. We zullen ook tegen alles stemmen nu. Oké, maar eerst gaan we het hebben over het amendement. Wie is voor het amendement? Dat zijn de Partij voor de Dieren, de Actiepartij, het CDA en GroenLinks. Dat is te weinig; het is verworpen. Dan gaan we naar de motie. Een duidelijk beeld van de verantwoording is een logisch gevolg. Wie heeft daarover een stemverklaring? Mevrouw, u moet.
Dank u wel. Dan gaan we eens kijken waar dat toe leidt. Wie is voor de motie? Dat zijn de Partij van de Arbeid, D66, OP Haarlem, Jouw Haarlem, Partij voor de Dieren, ja, ja, ja, de Actiepartij, de ChristenUnie, en dan kom ik bij het CDA, de VVD en GroenLinks. Dat is een duidelijke meerderheid, dus de motie is aangenomen. En dan nu de adviezen van het Burgerberaad over CO2-reductie. Een zelfstemverklaring van de heer Visser.
Stem nadrukkelijk tegen tegenvoorstel 5. Wij zijn heel erg voor voorstel 11 en 26, en voor de rest stemmen we tegen, omdat het ondersteuningsbeleid al in de gemeentes is ingevoerd.
Dank u wel. Een zucht van verlichting. Wie is er tegen? Nee, u wenst ja te zeggen. U wilt wellicht de stemming. Waarschijnlijk wilt de heer van de Raad nog een stemverklaring afleggen.
Ja, voorzitter, Trots Haarlem gaat tegenstemmen. Het is wonderbaarlijk dat we bij het vorige onderwerp zeggen dat er niets verandert totdat we eerst een gesprek hebben gehad, maar dat we vervolgens wel versneld adviezen van het burgerberaad naar voren halen, die wel degelijk invloed hebben op het hele parkeerbeleid. Dat is heel wonderlijk. Wat ook wonderlijk is, is dat we eerst die adviezen gaan uitvoeren en...
Dank u wel. Dat was het, dan gaan we nu stemmen. Wie is voor? Dat zijn de fracties van de Partij van de Arbeid, D66, Partij voor de Dieren, OP Haarlem, Jouw Haarlem, Actiepartij, CDA, VVD en GroenLinks. Precies dezelfde partijen. Goed, dan is het aangenomen. Dank u wel.